KPN stopt met vaste ISDN-lijn: ander alarmsysteem nodig

Ondernemers die werken met een alarm via ISDN, moeten voor 1 september 2019 hun alarmsysteem op orde hebben. KPN stopt namelijk met het verlenen van de dienst ISDN vanwege de afname van gebruikers van de traditionele telefoniediensten ISDN en PSTN.

Na 1 september 2019 werken alarmsystemen met ISDN ook niet meer. Als u overgaat naar bijvoorbeeld glasvezel met IP of IP over een DSL-verbinding, zal er gekeken moet worden of het alarm nog goed functioneert.

Verzekeringsmaatschappijen gaan vaak niet akkoord gaan met alarmsystemen die alleen werken via een internetverbinding. Analoge lijnen bellen altijd. Bij internet plus bellen (en bellen via de glasvezel) krijg u een experiabox of glasmodem aan de muur. Die moet stroom hebben, anders kan er niet gebeld worden. Er is geen één verzekeringsmaatschappij die akkoord gaat met alleen internet plus-bellen.

Er moet een back-up zijn. Zo moet er een noodstroomvoorziening zijn, mocht de spanning op de experiabox wegvallen. Ook moeten de alarmsystemen in bepaalde situaties over de optie beschikken dat ze bellen via een simkaartje op het moment dat de stroom uitvalt, zodat het systeem via het mobiele netwerk kan bellen.

Ieder bedrijf moet een keuze maken en alleen u als ondernemer kunt deze keuze maken. Voor alle bedrijven is het maatwerk en dit kunt u het beste met uw installateur bespreken.

Terug